img
  •  Admin                                                                                                                           11 Jan 2024

V dnešnom rýchlo sa meniacom svete poľnohospodárstva a obchodu, kde technológie a inovácie hrajú kľúčovú úlohu, sa objavujú nové platformy, ktoré majú ambíciu zmeniť tradičné prístupy. Jednou z takýchto inovatívnych platforiem je Granida.eu, ktorá sa zameriava na sektor obchodu s agro-komoditami. Ako si platforma osvojila dôveru svojich klientov a aké riešenia ponúka v rámci agrosektoru? Na tieto otázky sme hľadali odpovede v rozhovore s Tomášom Sodomom, ktorý je jeden zo zakladateľov

 

Čo je Granida.eu a aký problém rieši pre svojich klientov?

V skratke sa dá povedať, že Granida prináša pre poľnohospodárov online riešenie predaja ich produkcie. To by však samo o sebe bolo veľmi málo. Sami sme poľnohospodári a vieme aký môže byť tento proces komplexný. Za hlavný problém považujeme nedôveru medzi novými partnermi. Mnohí majú negatívne skúsenosti s neplatičmi a preto sme si povedali, že toto je problém, ktorý musíme určite ošetriť. Tiež vieme, že každé euro naviac za obchod poteší a zároveň zmluva medzi stranami by mala byť vyvážená.

 

Ako ste teda vyriešili tieto hlavné problémy?

Čo sa týka nedôvery, na Granide, môžu nakupovať iba obchodníci, ktorí majú dostatočnú bonitu na zaplatenie. Aby bol tento spôsob predaja ešte výhodnejší zaviedli sme politiku, že poľnohospodár dostane peniaze za tovar hneď po jeho prevzatí a potvrdení kvality zo strany kupujúceho. Žiadne čakanie 30 dní na peniaze. Žiadne zápočty za dodané tovary. Okamžitá a priama platba za dodaný tovar. V otázke tvorby ceny sme pripravili anonymnú aukciu, tzn. ten kto dá najvyššiu sumu môže tovar odobrať. Všetko sme to ešte zastrešili rozsiahlou zmluvnou dokumentáciou, ktorá kryje obe strany a vychádza so zaužívanej obchodnej praxe. To sú však len hlavné z výhod, ktoré poskytujeme.

 

Aké iné výhody teda ešte máte?

Z ďalších výhod by som spomenul šetrenie času, zbavenie sa vyjednávaní, množstvo oslovených partnerov alebo viac jazyčné prostredie. Nie je treba volať s ponukou tovaru odberateľom, alebo zdĺhavo vysvetľovať záujemcom podmienky a zjednávať cenu. Všetko je vopred známe a prebieha online. Aktuálne máme registrovaných kupujúcich z rôznych krajín Európy, čo umožňuje oslovovať naraz partnerov zo zahraničia s ktorými by predávajúci bežne nedošiel do kontaktu.

 

Platí sa za registráciu? Aké má vôbec výhody sa registrovať?

Aktuálne sa za registráciu neplatí. Platí sa len za úspešne zrealizovaný obchod. Registrovať sa má výhodou najmä v tom, že takýto účastník nie len, že môže aj sám inzerovať ale vidí aj ceny za ktoré sa ten-ktorý obchod realizoval. Zároveň sa tým vytvárajú tzv. sieťové efekty, kedy čím viac ponúk na portál vzniká, tým viac kupujúcich sa chce registrovať čo zvyšuje šancu na úspech obchodu za dobrú cenu. Je to ako s telefónmi, čím viac ľudí ich má tým väčšie množstvo ľudí si môže zavolať a teda sa každým ďalším účastníkom zvyšuje hodnota pre všetkých.

 

https://www.granida.eu/register

  • Tags: